fbpx

Etäisyyden laskeminen koordinaateista Excelillä

Kuluneen viikonlopun aikana muutin blogini kaukaa Texasista Helsinkiin. Aikoinaan blogia perustaessani en arvannut kuinka suosituksi tämä tulisi kasvamaan, joten päädyin silloin valitsemaan opiskelijabudjettiin kaikista sopivimman vaihtoehdon, joka sattui sijaitsemaan kaukana rapakon toisella puolella. Tämä valinta osoittautui aika nopesti hitaaksi, mutta vasta nyt uskalsin viimein tarttua härkää sarvista ja muuttaa kaiken sisällön tänne kotoisaan Pohjolaan, lähemmäksi lukijoita. Kiitos siis teille lukijoille kärsivällisyydestä!

Tarkkoja lukuja uuden serverin nopeudesta ei vielä tässä vaiheessa ole, mutta alustavien lukujen perusteella sivut latautuvat nyt noin 3 sekuntia nopeammin, eli tuhatta lukijaa kohden aikaa säästyy nyt noin 3 sek * 1000 / 60 (sek/min) = 50 minuuttia.

Etäisyyden laskeminen koordinaateista

Ajattelin tähän yhteyteen jakaa yhden kaavan, josta olen jo pitkään ajatellut kirjoittaa. Kyseessä on siis etäisyyden laskeminen koordinaateista käyttäen desimaaliasteita. Kaavan olen löytänyt täältä, josta löytyy myös tarkempi kuvaus kaavan toiminnasta.

Lasketaan seuraavaksi kyseisellä kaavalla Houstonin ja Helsingin välinen etäisyys.

Kaava:

=ACOS(COS(RADIANS(90-A2)) *COS(RADIANS(90-A3)) +SIN(RADIANS(90-A2)) *SIN(RADIANS(90-A3)) *COS(RADIANS(B2-B3))) *6371

Ellet ole erityisen kiinnostunut kahden pisteen välisen etäisyyden laskemisesta pallon pinnalla, niin voit kopioida ja käyttää kaavaa sellaisenaan. Kirjoituksen lopussa arvioin kaavan luotettavuutta tarkemmin.

Suomenkielisellä versiolla kaava on seuraava:

=ACOS(COS(RADIAANIT(90-B2)) *COS(RADIAANIT(90-B3)) +SIN(RADIAANIT(90-B2)) *SIN(RADIAANIT(90-B3)) *COS(RADIAANIT(C2-C3))) *6371

Kaava käyttää laskennassa desimaaliasteisia koordinaatteja.

Syöttämällä ensimmäisen kaupungin koordinaatit alueelle B2:C2 ja toisen kaupungin koordinaatit alueelle B3:C3, saamme vastaukseksi 8639,13 kilometriä.

Kaavan antaman tuloksen arviointi

Verrataan seuraavaksi kaavan antamaa tulosta Googlen ensimmäisenä hakutuloksena hakusanalla ”Distance between two cities” olevan distancecalculator.net-sivuston antamaan tulokseen, jota voinemme pitää kohtuullisen luotettavana.

Erotukseksi jää siten noin 3 kilometriä.

Näin pieni ero saattaa johtua siitä, että kaupunkien koordinaatteina on käytetty hieman eri pistettä. Valitettavasti distancecalculator.net -sivu ei ilmoita laskelmissa käytettäviä koordinaatteja, niin tätä hypoteesia ei voi testata. Kaavassa käytetty arvio maapallon säteestä (6371 kilometriä) ei ole myöskään tarkka arvo, joten ero saattaa johtua myös siitä.

Eron ollessa kuitenkin näin pieni, voimme kuitenkin olettaa, että kaava antaa oikean ja riittävän kuvan näiden kaupunkien välisestä etäisyydestä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *