fbpx

Löytyykö sana tai tuotekoodi listasta?

Tässä ohjeessa käydään läpi kolme tapaa selvittää, löytyykö jokin tietty sana listasta tai taulukosta.

Ongelma saattaa tulla vastaan esimerkiksi silloin, kun täytyy selvittää löytyykö jokin tietty tuote varastolistauksesta. Joskus lähtöaineisto ja kohdeaineisto sisältää alla olevan kuvan tapaisesti saman tiedon, mutta siten, että sitä ei pysty suoraan hakemaan esimerkiksi VLOOKUP-funktiolla, eikä taulukon tietojen erotteleminen sarakkeisiin ole myöskään mahdollista.

Tilanne on yleinen myös digimarkkinoinnissa, jossa sivujen url-osoitteista täytyy etsiä jokin tietty sana.

Nopein keino varmistaa yksittäinen sana on tietenkin käyttää hakutoimintoa (Ctrl + F), mutta jos etsittäviä sanoja on useampi, niin tämä voi käydä nopeasti työlääksi.

Käydään tässä ohjeessa läpi kolme keinoa varmistaa löytyykö jokin sana listasta.

1: Laske, kuinka monta kertaa sana esiintyy listassa.

Ensimmäinen kaava laskee kuinka monelta riviltä sana löytyy.

=COUNTIF(H:H;””&C4&””)

Kaavalla COUNTIF (LASKE.JOS) voit laskea kuinka monta kertaa alueella esiintyy tietyn kriteerin täyttävä sana.

Kaavan ensimmäiseen kohtaan laitetaan sarake, josta solut halutaan laskea, ja toiseen kohtaan kriteeri, jonka täytyy täyttyä.

Tässä tapauksessa kriteeri on ensimmäisellä rivillä solun C4 sisältö *-merkeillä ympäröitynä.

*-merkki on niin sanottu villi kortti, eli se voi olla mikä arvo tai merkki tahansa.

*-merkkien ympärille täytyy laittaa lisäksi lainausmerkit ””, jotta se ei sekoitu kertomamerkkiin. Lopuksi ne yhdistetään &-merkeillä C4-soluun arvoon.

2: Etsi, miltä riviltä ensimmäinen vastaavuus löytyy

Toinen kaava kertoo, miltä riviltä ensimmäinen tuotekoodi tai muu sana löytyy.

=MATCH(””&C4&””;H:H;0)

MATCH (VASTINE)-funktio kertoo, miltä riviltä ensimmäinen vastaavuus löytyy. MATCH-funktio on useille tuttu INDEX MATCH-kaavan toisena jäsenenä, mutta se toimii hienosti itsenäisenä funktiona myös tämän tyylisissä pulmissa.

MATCH-kaavaan syötetään ensin ensimmäisen kaavan tyyliin solu C4 heittomerkeissä olevin *-merkein ympäröitynä ja &-merkeillä liitettynä.

Toiseen kohtaan syötetään sarake, josta arvon tulisi löytyä ja viimekseksi arvoksi syötetään 0, jotta funktio osaa hakea vain täysin vastaavan arvon.

3: Minkälainen vastaavuuden sisältävä solu on kokonaisuudessaan?

Kolmantena kaavana käytetään uutta XLOOKUP (XHAKU) -funktiota.

=XLOOKUP(””&C4&””;H:H;H:H;;2)

Myös XLOOKUP palauttaa vain ensimmäisen vastaavuuden sisällön. Ensin sille syötetään sama arvo kuin kahdelle edelliselle funktiolle.

Toiseksi ja kolmenneksi sille syötetään H-sarake. Tämän jälkeen voit siirtyä puolipisteellä neljänteen kohtaan [if_not_found] ja jättää sen tyhjäksi.

Viidenteen, eli [match_mode]-kohtaan syötetään arvoksi 2, eli Wildcard character match. Tämä kertoo Excelille, että tarkoitat tähtimerkeillä juuri villiä korttia, etkä kertomamerkkiä.

Lopuksi

Tässä oli kolme keinoa, joilla sanoja voi etsiä listasta. Jos jokin keino jäi puuttumaan, niin vinkkaa ihmeessä kommenttikentässä.

Hauskoja hakuja – toivottavasti löydät paljon vastaavuuksia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *