fbpx

VLOOKUP- suomeksi- yksinkertainen esimerkki

Päivitys 8.9.2020

Suosittelen jatkossa käyttämään uutta ja hyväksi todettua XLOOKUP-funktiota, jos käyttämäsi versio tukee sitä!

Ohjeen löydät tästä

——————————————–

VLOOKUP- (tai suomeksi PHAKU) funktiota käytetään arvojen hakemiseen taulukosta. Voit esimerkiksi käyttää VLOOKUPIA hakeaksesi taulukosta arvon solun yksittäiseen soluun, kuten tässä esimerkissä. Voit myös hakea taulukosta arvot koko sarakkeeseen, joka on kätevä esimerkiksi kun haet tuotenumeron perusteella tuotenimen taulukkoon.

Tiesitkö että nimipäivät ovat tekijänoikeussuojan alaisia? Nimipäivätietoja ylläpitää nimittäin Helsingin Yliopiston almanakkatoimisto, joka laskuttaa käytöstä hinnastonsa mukaisesti. Tämä simppeli taulukko sopiikin hyvin VLOOKUP-funktion ohjeeksi.

Aloitetaan ensin kopioimalla teksti taulukkoon. Pienehkön siistimisen jälkeen lista näyttää tältä:

Screen Shot 07-30-14 at 10.40 AM

Tässä vaiheessa alkaa varsinaisen kaavan kirjoittaminen. VLOOKUP-funktio koostuu neljästä eri alueesta, jotka erotetaan puolipisteellä kuten muutkin funktiot.

=VLOOKUP(arvo;taulukko;tuloksen sarake;alin/tarkka)

Alue 1: Arvo

Ensimmäiselle alueelle kirjoitetaan haluttu arvo. Voit kirjoittaa arvon tähän sellaisenaan (tekstiarvo lainausmerkeissä), tai käyttää soluviittausta kuten tässä esimerkikissä.

=VLOOKUP(F3;

Alue 2: Taulukko

Valitse tähän kohtaan taulukko kokonaisuudessaan, eli sisältäen myös sarakkeen, jossa tulos on. Taulukon vasemmalla reunalla olevat arvot toimivat haun kohteena. Jos aiot käyttää VLOOKUPia hakeaksesi arvoja uuteen taulukon sarakkeeseen, muista painaa F4 lukitaksesi taulukon sijainnin. Yksittäistä solua varten tätä ei tarvitse tehdä.

=VLOOKUP(F3;A3:C34;

Alue 3: Tuloksen sarake

Ensimmäinen sarake (josta arvoa haetaan) on numerolla 1. Seuraava  on 2 jne. Tässä esimerkissä haetaan yksikieliset nimet, joten arvoksi asetetaan 2.

Screen Shot 07-30-14 at 10.43 AM

=VLOOKUP(F3;A3:C34;2

Alue 4: Alin/Tarkka

Viimeinen alueen idea on äärimmäisen yksinkertainen, mutta samalla myös äärimmäisen tärkeä. Viimeiseen alueeseen päätät, hyväksytkö vastaukseksi seuraavaksi alimman arvon, vai hyväksytkö vain tarkat arvot.

Tässä esimerkissä hinnasto nousee aina portaittain seuraavalle tasolle, joten alueen arvoksi asetetaan TRUE, eli alin. Jos hakisimme esimerkiksi puhelinluettelosta puhelinnumeroa nimen perusteella, arvoksi tulisi asettaa FALSE, ettei funktio antaisi vääriä hakutuloksia.

=VLOOKUP(F3;A3:C34;2;TRUE)

Entä kuinka paljon 666 painoksisen nimipäiväkalenterin julkaisemisesta täytyy sitten maksaa?

Vastaus on: 112 € (+alv24%).

Screen Shot 07-30-14 at 10.53 AM

HUOM!

Suomenkielisessä Excelissä VLOOKUP on PHAKU, eikä VHAKU. Syy tähän on, että VLOOKUP tarkoittaa Vertikaalista hakua (eli Pysty), kun taas HLOOKUP tarkoittaa Horisontaalista hakua (eli Vaaka). Pisteet tästä sekaannuksesta kääntäjälle 🙂

Jos et löytänyt ratkaisua ongelmaasi tästä kirjoituksesta, niin ominaisuuksiltaan huomattavasti monipuolisempi INDEX MATCH  saattaa olla vastauksesi. Sen avulla pystyt hakemaan esimerkiksi arvoja sarakkeen vasemmalta puolelta ja se päivittyy lisätessäsi taulukkoon sarakkeita.

Jäikö jotain kysyttävää? Jätä kommentti!

6 ajatusta aiheesta “VLOOKUP- suomeksi- yksinkertainen esimerkki”

  1. Paluuviite: 11 syytä rakastaa Excelin pivot-taulukointia - Excel-guru.fi

  2. Paluuviite: Case Myyntiraportti ja mitä opin siitä - VLOOKUPin ja Pivot taulukon heikkouksista - Excel-guru.fi

  3. Paluuviite: Suuri arvosanataulukko - Taulukon siistiminen ja muotoilu - Part 1 - Excel-guru.fi

  4. Paluuviite: Alkoholiäänestys - Äänet puolueittain Excelillä! - Excel-guru.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *