fbpx

Solujen valitseminen

Solujen valinta on yksi yleisimmistä ja arkisimmista toimenpiteistä  taulukkolaskentaohjelmaa käytettäessä. Koska tapoja on useita, on hyvä välillä kerrata Excel-gurun helpot vinkit, jotta solujen valitseminen sujuisi mahdollisimman tehokkaasti.

Koska komennot ovat samanlaiset MS Excelissä ja Google Docsin Spreadsheetissä, tähän postaukseen on yhdistetty kuvakaappaukset molemmista ohjelmista. MS Excel on vasemmalla ja Google Docs oikealla. Toiminnot ovat yleisesti käytössä myös muissa ohelmistoissa, kuten LibreOfficessa, OpenOfficessa yms.

 Solu:

Yksittäisen solun valitseminen onnistuu helpoiten vain klikkaamalla sitä hiiren vasemmalla painikkeella.

Screen Shot 06-03-14 at 10.44 AM        Screen Shot 06-03-14 at 11.12 AM

Huom: Jos klikkaat solua samalla kun muokkaat kaavaa, niin soluvalinta siirtyy kaavaeditoriin. Tällöin solun ympärille tulee sininen liikkuva reuna (Google Spreadsheetsissä oranssi). Jos tämä ei ollut tarkoituksenasi, niin pääset tästä helposti pois painamalla Esc-näppäintä.

Screen Shot 06-03-14 at 10.49 AM     Screen Shot 06-03-14 at 11.14 AM

Tämännäköinen valinta tarkoittaa, että olet valinnut solun muokatessa kaavaa. Pääset tästä helposti pois painamalla Esc-näppäintä.

Rivi / Sarake:

Voit valita koko rivin tai sarakkaeen klikkaamalla kyseisen sarakkeen kirjaimen (tai rivin numeron) kohdalta.

Screen Shot 06-03-14 at 10.59 AM        Screen Shot 06-03-14 at 11.12 AM 001

Useamman solun valitseminen:

Voit valita alueen pitämällä valinnan aikana hiren painiketta alhaalla ja vetämällä alue halutun kokoiseksi. Voit yhdistää vetämisen kaikkiin yllä mainittuihin valintatapoihin, eli myös riveihin ja sarakkeisiin.

Mikäli haluat valita vain osan soluista esimerkiksi muotoilua varten, voit painaa Ctrl-näppäimen pohjaan ja valita haluamasi solut yksitellen.

Screen Shot 06-03-14 at 11.26 AM      Screen Shot 06-03-14 at 11.31 AM

Huom: Osa taulukkolaskennallisista ominaisuuksista on pois käytöstä niin kauan kuin solut ovat valittuina yksitellen. Tämän vuoksi suosittelen valitsemaan aina alueen. Toinen huomio on, että valitettavasti valittaessa soluja yksitellen, ei ole mahdollista poistaa valintaa, toisin sanoen virheklikkauksen tapahtuessa joudut aloittaa valitsemisen alusta.

Kaikki solut:

Voit valita kaikki solut klikkaamalla vasemmasta ylänurkasta.

Screen Shot 06-03-14 at 11.04 AM        Screen Shot 06-03-14 at 11.13 AM

Toinen tapa valita kaikki solut on painaa Ctrl + A. Jos olet valinnut tätä ennen solun alueelta, sinun tulee painaa Ctrl + A uudelleen valitaksesi kaikki solut.

 

6 ajatusta aiheesta “Solujen valitseminen”

  1. Paluuviite: Taulukon lajitteleminen | Excel-guru.fi

  2. Paluuviite: Yksinkertainen kaava | Excel-guru.fi

  3. Paluuviite: Tiedot eri desimaalierottimella - kaksi ratkaisua - Excel-guru.fi

  4. Paluuviite: Nimipäivähinnasto (VLOOKUP-funktio) - Excel-guru.fi

  5. Entä jos hiiren klikkaus valitseekin useamman solun kerralla? Mistähän on tullut silloin paineltua ja mistä moisen asetuksen saisi pois?

    1. Hei! Hmm, enpä ole ennen kuullut tuosta ongelmasta. Yleensä jos solut tulee valituksi väärin, kannattaa painaa Esciä ja yrittää uudestaan. Auttaako tämä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *